onk2023

Welkom

Het Gilde Dionysos organiseert in 2023 het Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen. Het is ondertussen niet meer mogelijk om je in te schrijven. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op het Bierfestival de Locht op 3 juni.
Inmiddels zijn de uitslagen bekend en in te zien  op onkbrouwen.nl/uitslagen

Keuren van de bieren

Het keuren van de bieren zal worden uitgevoerd door keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde, het BKG. Meer informatie over de manier van keuren, inclusief de actuele biertypen lijst, is te vinden op de website van het BKG. Net zoals ieder jaar kunnen er bieren worden ingezonden in 6 verschillende klassen: de standaard klassen A t/m D, de vrije klasse (V) en de kloonklasse (E1).

Het kloonbier van 2023 is: Grand Prestige van Hertog Jan. In de kloonbier klasse (E1) is het doel een bier te brouwen dat het origineel zo goed mogelijk benaderd. De bieren in deze klasse worden gekeurd door de keurmeesters van het BKG.

Grand Prestige Challenge

Daarnaast organiseren we dit jaar iets nieuws: We willen alle amateurbrouwers van Nederland uitdagen zich te laten inspireren door het kroonjuweel uit Arcen: Hertog Jan Grand Prestige. Het doel is om een kwalitatief goed bier te brouwen dat in balans is, mooi presenteert en een heerlijk verwenmoment creëert. ABV dient minimaal 9% te zijn, maar verder is er veel vrijheid en ruimte voor eigen ideeën. Als het bier maar geïnspireerd is op Hertog Jan Grand Prestige. De bieren voor deze speciale Challenge zullen worden gekeurd door meesterbrouwers van Hertog Jan. Inschrijven kan gewoon via onkbrouwen.nl door het selecteren van de speciale E2 klasse.

Flesjes

De bieren mogen worden ingeleverd in 3 soorten flesjes: euro flesjes van 0.3 cl, longneck flesjes van 0.33 cl en vichy flesjes van 0.33 cl.

Inschrijven

Inschrijven voor het ONK 2023 was mogelijk via onkbrouwen.nl tussen 1 januari en 1 april maar is nu niet meer mogelijk. Je mag als hoofdbrouwer maximaal met verschillende 4 bieren deelnemen aan de wedstrijd. Het is wel toegestaan om je vaker op te geven als medebrouwer.

Inzenden

De bieren moesten worden ingezonden tussen 1 april 2023 en 15 april 2023. Per bier diende je 3 flesjes op te sturen naar het volgende adres:
ONK2023 t.a.v. M. Storteboom
Slijpsterwei 1
8736 JD Reahus
Nederland

De logistiek rondom het inzenden wordt verzorgd door de Friese amateur bierbrouwvereniging De Koperen Tsjettel.

Bierfestival de Locht

De prijsuitreiking van het ONK 2023 zal plaatsvinden op zaterdag 3 juni op het terrein van het Openluchtmuseum de Locht in Melderslo, Noord-Limburg. In hetzelfde weekend wordt op de Locht een tweedaags bierfestival georganiseerd met bieren van lokale brouwerijen, lezingen over bierbrouwen, lokaal eten en muziek. Toegangsprijs voor het festival is 12.50 euro en hiervoor krijg je toegang tot het museum, een proefglas en drie muntjes waarmee je bieren kunt kopen bij stands van verschillende brouwerijen of kunt genieten van regionaal ‘street food’ uit Noord-Limburg. Er zullen busverbindingen worden opgezet vanaf de treinstations in de buurt en er zijn meerdere mogelijkheden om te overnachten in de omgeving.

Informatie

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met de ONK organisatie via onderstaand email adres. 

Email: info@onk2023.nl of onk2023@gildedionysos.nl

Data

– Start inschrijving: 1 januari 2023
– Sluiting inschrijving: 1 april 2023
– Inzenden van de bieren: 1 t/m 15 april 2023
– Uitslag en prijsuitreiking op bierfestival de Locht: 3 juni 2023

Links

– ONK inschrijvingen en uitslagen: https://www.onkbrouwen.nl/inschrijven
– Bier Keurmeester Gilde: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl
– Gilde Dionysos: https://www.gildedionysos.nl/
– Openluchtmuseum de Locht: https://www.delocht.nl/
– De Koperen Tsjettel: https://dekoperentsjettel.nl